La două săptămâni după accidentul de motocicletă în care a fost implicat, Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a trecut cu bine peste a doua operație la spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Intervenția, programată inițial pentru ziua de marți, a trebuit amânată, din cauza faptului că, în noaptea dinainte, șeful handbalului românesc a făcut febră. Joi, plasticienii au lucrat mai bine de șapte ore și jumătate, iar peste o săptămână, urmează o a treia operație, tot la piciorul drept. Maria Dedu, soția fostului handbalist al Stelei și al Barcelonei, a povestit pentru ProSport cum a decurs începutul drumului către o mult-așteptată recuperare completă, cu voce tremurată, ușor stinsă, care trădează oboseală, grijă, multe emoții dar și o doză auto-impusă de optimism, întrucât primele cuvinte sunt „rezistăm!” și „o să fie bine!”. Cei doi sunt căsătoriți de 14 ani și au trei copii.
Cum rezistați dumneavoastră, cum rezistă domnul Dedu? Rezistăm! (o pauză scurtă, în care își trage sufletul) Mergem mai departe!
A fost o operație lungă, de opt ore de reconstrucție. Cum a decurs? A decurs bine, dar plasticienii au avut foarte mult de muncă. Au lucrat mai bine de șapte ore și jumătate și au făcut o treabă foarte bună. Au reconstruit țesutul moale – mușchi, piele. Au luat din tendonul din spatele aceluiași picior, a fost bine că au avut de unde să o facă. Mai este însă o bucată de tibie lipsă, zece centimetri… de care trebuie să facem rost într-o săptămână. O altă operație. O bucată întreagă de os a rămas acolo, pe șosea și medicii nu au avut ce să pună în loc deocamdată.
Este probă la dosar? Sau…? Nu știu unde este… a fost o bucată întreagă de tibie, nu erau fragmente, nu băcățele. Nu a luat-o nimeni de acolo. A rămas pe șosea…
Cine l-a operat pe domnul Dedu? Cât de mare a fost echipa de chirurgi? Nu știu exact echipa, câți chirurgi au fost. De caz se ocupă șeful secției, conferențiarul Popescu (conferențiar doctor Gheorghe Popescu, medic ortoped,șeful Secției Clinice de Ortopedie și Traumatologie I), un medic foarte bun și afectuos și un om minunat. Mulți plasticieni, asistente. Doctorul Teodoreanu îl pansează în fiecare zi, i-a curățat toate rănile. Este un colectiv excelent. I-au refăcut și țesuturile de la mână, acolo a fost afectat doar țesutul moale – mușchi și piele, fără os.
La Buzău, medicii l-au stabilizat pe Alexandru Dedu și au demarat imediat procedura de transfer în Capitală: „a fost o decizie 100% medicală”
A fost prima operație? Nu, a mai fost o operație în noaptea accidentului. Atunci au lucrat medicii ortopezi. Apoi, două zile au lucrat doar plasticienii. Au îndepărtat toate țesuturile necrozate, au curățat tot. Iar operația a doua nu a putut fi făcută la data programată, pentru că luni noapte, Alexandru a avut febră. Toată noaptea, până dimineața. Doar ieri s-a putut intra în sala de operație.
Aducerea la București a fost o decizie luată de comun acord cu medicii pentru a fi mai aproape de casă, știind ce va urma, sau o necesitate strict medicală? Categoric a fost o necesitate. La Buzău, nu se poate face așa ceva. Medicii de acolo l-au stabilizat, apoi l-au trimis direct la București. Eu când am ajuns de urgență la Buzău, deja se vorbea despre transferul la Floreasca. A fost sută la sută o decizie medicală. Pe mine nu m-a consultat nimeni. Nu mi-a spus și nu m-a întrebat nimeni. După ce am ajuns la Floreasca, continuau să vină și alte Salvări, cu pacienți ai altor accidente, tot de acolo. Probabil că aceasta este procedura. Cred…
Cine v-a anunțat de accident – a reușit să vă sune domnul Dedu? Da, el m-a sunat, din salvare.
În momentele acestea totul trece pe planul doi. Totuși, bănuiesc că ancheta poliției merge mai departe. Ce concluzii au tras, ce se mai întâmplă din acest punct de vedere? Chiar nu știu… cu mine nu vorbește nimeni. Dar nici nu m-aș putea înțelege cu nimeni, acum, la ce se întâmplă cu soțul meu. Este oricum o procedură de durată. Este imposibil acum să vorbească cineva cu Alexandru. Până nu iese din spital, nu îl vor putea interoga. E tot timpul anesteziat, iar ceea ce îi dau medicii pentru durere – sunt droguri până la urmă. Nu poate da declarații poliției în condițiile astea. Acum spune ceva, apoi adoarme. Va vorbi cu poliția când va fi perfect lucid. Totul va depinde și de câte zile de spitalizare vor fi într-un final, acum important este să depășim acest moment.
Motocicletele erau o pasiune recentă a lui Alexandru Dedu. Acesta a postat mai multe fotografii pe contul său oficial de Facebook cu motorul său
Care este pronosticul medicilor, este posibilă o recuperare completă? Da, este o problemă care se rezolvă! Se va rezolva în timp, va mai sta în spital cel puțin trei săptămâni în spital, dar se poate recupera complet!
Vă mulțumesc. Multă sănătate și putere să treceți împreună peste aceste probleme!
Alexandru Dedu (42 de ani), președintele Federației Române de Handbal a fost accidentat grav vineri, 15 august, de un șofer de 28 de ani, din Vaslui, în timp ce rula cu motocicleta sa Kawasaki Vulcan, pe DN2, în apropiere de Râmnicu Sărat, în dreptul locălității Poșta Câlnău. Dedu mergea singur spre Roman, când mașina a virat brusc, tăindu-i calea. Președintele FRH urma să participe la Cupa „Roman Vodă Mușat” (15-16 august), fiind apoi așteptat la „Baia Mare Champions Trophy”. Dedu a fost inițial transportat la Spitalului Județean de Urgență Buzău, fiind apoi mutat în aceeași seară la București, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER